Hantverk

Hantverkslinjen är vår ettåriga heltidsutbildning för dig som vill lära dig mer om olika hantverkstekniker och utveckla ditt sinne för estetik. Om du vill specialisera dig inom ett särskilt område kan du även gå Hantverkslinjens fördjupningsår.

Varför välja Hantverk?

Vill du arbeta kreativt och med händerna? Vill du styra och genomföra dina egna projekt? Hantverkslinjens grundår har ett brett upplägg som bygger på mycket praktiskt arbete i våra välutrustade verkstäder där du får lära känna många olika tekniker och material. Våra duktiga lärare hjälper dig att utveckla ditt formsinne och din tekniska kunskapsnivå. Dessutom ingår portfolioarbete, specialkurser inom hantverk samt spännande studiebesök och studieresor.

Mer information och studieguiden hittar du på sidan praktisk information

Efter Hantverk

Folkis är examens- och betygsfri. Efter genomförda studier får du ett intyg över utbildningens innehåll och omfattning (baseras bl.a. på din närvaro). Hantverkslinjen ger dig en mycket bra grund för både fortsatta studier på högskola eller universitet (förutsatt att du redan har en avslutad gymnasieutbildning) och för egen verksamhet inom hantverksområdet.

Hur ansöker jag?

Du kan söka till Hantverk direkt här på hemsidan via WILMA. Minimiåldern för alla sökande är 18 år. Utbildningen är eftergymnasial.

Till din ansökan till grundåret bifogar du:

  • kopior på gymnasiebetyg och andra relevanta intyg/betyg
  • ett personligt brev (berätta om dig själv och varför du vill gå utbildningen i 300-500 ord)
  • 5 bilder på olika arbetsprover t.ex. i bildkonst eller olika hantverkstekniker. Lyckas du inte infoga bilderna till ansökan så går det bra att skicka dem som bilagor i jpg-format till kansliet@folkis.ax

Ett första urval sker utifrån din ansökan. Sökande som är aktuella för antagning kallas under vecka 22 för att delta i ett urvalsprov som ordnas måndagen den 29.05.2023  kl. 9.00 – 12.00. Inget förberedande material ges på förhand utan finns på plats vid provtillfället. Lottdragning sker om flera sökande har samma urvalspoäng.

Söker du till fördjupningsåret gäller följande:
Du ska ha en tydlig ambition och visad förmåga till självständigt arbete. Stor vikt läggs vid studieprestationer från grundåret eller motsvarande utbildning. Lottdragning sker om flera sökande har samma urvalspoäng. Till din ansökan till fördjupningsåret bifogar du:

  • en portfolio
  • ett personligt brev (berätta om dig själv och varför du vill gå utbildningen i 300-500 ord)
  • har du inte gått grundåret hos oss behöver du dessutom skicka in kopior på gymnasiebetyg och intyg från motsvarande grundutbildning samt andra relevanta intyg eller betyg. Du kommer även att kallas på en intervju.

Vi tar in 10 studerande till Hantverkslinjen, fördelat på 6 till grundåret och 4 till fördjupningsåret. Det är högt tryck till studieplatserna så kom ihåg att söka i god tid.

Om utbildningen
Omfång:

1 år, heltidsstudier

Ansökan:

10.04.2023-13.05.2023

Undervisningsspråk:

Svenska

Avgifter:

450€/termin (Materialkostnader tillkommer)

Linjeledare

Lina Nyberg-Heiniö

+358 (0)18 42339

Ansökan öppnar 10.04.2023
Behöver du hjälp med din ansökan?

Vi svarar gärna på dina frågor kring innehåll, förkunskapskrav och betyg. Mejla kansliet@folkis.ax för mer information eller ring oss direkt på +358 (0)18 43240